West London Townhouse

A totally unmodernised townhouse and garden in Notting Hill presented a rare opportunity and challenge for the Woldon team. As part of a complete refurbishment and extension, we designed to bring natural light and new life to some melancholy rooms. The house and landscape are designed in concert, creating new external spaces and garden views to be enjoyed throughout the house.

Internally, alterations are most significant on the lower floors where the original spaces were most compromised. A damp and melancholy lower ground floor is redesigned and extended as a bright and spacious kitchen and dining room – now the heart of the house - opening out on to a creamy limestone terrace.

At ground floor, the living room and study have been redesigned with tall glazed internal doors and a new terrace deck with pergola to grow trachelospermum jasminoides. A stair of folded bronze plates links the deck down to the garden; the structure is cantilevered from the back wall off the house and, with invisible fixings, appears to float in complete lightness.

The base palette is pale timber, shades of stone colours and bronze metalwork. Expressing and amplifying the character of the house is often conveyed through details – the redecorated internal walls are first covered with lining paper to avoid the hardness of new commercial plastering.

As a London townhouse, a challenge has been to find storage space, make it work, make it work hard, and leave the rest of the house feeling calm and generous.

Project Information

Client: Private Client
Construction Value: £1m
Location: City of Westminster, London

New Enquiries

To discuss a project please contact
t: 020 7998 1525
e: studio@woldon.com

Holland Park Avenue

Refurbishment of a Grade II listed regency townhouse in Holland Park.

Adam & Eve Mews

Adam & Eve Mews

Comprehensive redesign of a traditional mews house.