Parsons Green Townhouse

Woldon’s designs bring new life to this handsome but tired 1900’s townhouse in the Studdridge Conservation Area of Parsons Green. The building is one of the “Lions” family of townhouses named after the trademark terracotta lion finials that adorn the roofs of the terrace.

The house is broad and generous, arranged over four floors, but the existing condition was tired with a gloomy basement and a kitchen/dining space that felt disconnected from a garden that wanted love. Working in collaboration with Astrid Houssin Interiors, a concept was developed which looked to enhance the flow between spaces, introducing more natural light and reimagining the garden as an outside room that tied with the rest of the house.

At ground floor, the opening to the garden was redesigned with full width glazed doors from the family kitchen and, with a level threshold, provided a new sense of continuity to the outside. Glazed crittal doors were introduced internally to bring in more light to the hallways and the existing bulky stair furniture was replaced with fine bronze spindles and a delicate moulded timber handrail.

"Choice of lighting, materials and furnishing give the spaces a new warmth that draws you in."

The basement had begun as a series of damp, inactive and poorly lit spaces. Through the redesign, the basement has been given fresh life providing a playroom, study, gym, movie room and utility. Choice of lighting, materials and furnishing give the spaces a new warmth that draws you in. The gym opens onto a lightwell that is compact but rich in detail and texture; with a living wall, dark Shou Sugi Ban timber panelling and charcoal floor bricks. The atmospheric green and brown tones continue into the movie room with textural interest provided in fabric wall finishes and cane webbed joinery.

Throughout the house, the material palette draws inspiration from natural and sustainable sources, playing with layering, texture and colour. Bespoke joinery by Woldon enhances the sense of understated luxury and comfort. Behind the finishes, hidden discreetly in the joinery, is all new mechanical, electrical and Audio Visual systems. The house is now airconditioned with an MVHR system for sustainable heating and filtered air.

While the floor area hasn’t changed, the redesign has activated unused spaces, creating new focal points and moments of activity. Now completed, the house has a sense of calm and intrigue balancing a playfulness and serenity. The finished project is testament to the value of a clear vision and the commitment of a great client.

Project Information

Client: Private Client
Construction Value: Confidential
Location: Fulham, London

New Enquiries
t: 020 7998 1525
e: studio@woldon.com

"Throughout the house, the material palette draws inspiration from natural and sustainable sources, playing with layering, texture and colour."

Knightsbridge Regency Townhouse

Breathing new life into a Grade II Regency Townhouse

Font House

A new house and garden within the 17th century walled gardens of Grade I listed Nevill Holt.